ЦИРКУЛИРАЧКИ ТУМОРСКИ КЛЕТКИ

 

CTC (Циркулирачки туморски клетки) се клетки на карциномот који се одвоиле од него и влегле во крвотокот во кој циркулират и имаат потенцијал за развој на метастатски депозити....
Овие клетки можат да се изолираат и идентификуваат, па заради тоа сѐ повеќе расте интересот за нивно откривање заради:
- Рано откривање и поставување на дијагноза на нови карциноми
- Следење на текот на болеста на постојниот карцином
- Прогноза - давање на информација за ризикот од повторно појавување на моментно постојниот „стар“ тип на карцином
БИОМЕД ЕИД во соработка со R.G.C.C. групата нуди општи тестови за откривање на CTCs клетки како и тестови кај определени видови на карцином, вклучувајќи карцином на дојка, на дебело црево, малиген меланом и сарком....

mk_MKMacedonian
sr_RSSerbian en_USEnglish mk_MKMacedonian
Share This